Banner
Gradska knjinica i itaonica "Metel Oegovi" Varadin

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
ene dobile pravo glasa u Velikoj Britaniji
Kada je Britanija ula u Prvi svjetski rat, Emmeline Pankhurst naloila je sufraetkinjama da obustave svoju militantnu kampanju i da u znak patriotizma na svaki nain podre vladu i njene poteze u ratu. Doprinos ena u toku Prvog svjetskog rata uinio je da se javnost svim srcem zaloi za ostvarenje sufraetskog cilja, za pravo glasa za ene. Shodno tome, u veljai 1918. godine ene su konano dobile pravo glasa. Ovo se pravo, dodue, odnosilo samo na ene stare 30 i vie godina. Iste godine, donesen je i ukaz kojim je enama dozvoljeno da se kandidiraju za poslanice u Parlamentu, a 1928. godine starosna granica po kojoj su ene dobivale pravo glasa pomaknuta je na 21 godinu ivota, ime su u politikim pravima konano u potpunosti izjednaene s mukarcima. http://www.booksa.hr/kolumne/beton-kulturno-propagandni-komplet/beton-pravo-glasa-zena
Ratni album : 1914-1918 : istorija Svetskog rata u mnogobrojnim fotografijama
"Na sednici odranoj u Beu 2. jula 1914. g. pod predsednitvom grofa Berchtolda, a kojoj su prisustvovali graf Strgkh, graf Tisza, ministri Billinsky i Krobatin, v. Hetzendorf i admiral Keil, doneta je odluka, da se Srbiji objavi rat a Velike Sile obaveste, da on nee biti ni osvajaki ni aneksioni, no izvesne korekture granice ili smanjenje granica Srbije u korist neke druge drave nisu ikljuene, isto tako, da e okupacija biti prelazna. Da bi pak rat bio objavljen, trebao je Srbiji biti dan takav ultimatum, koji ona ne bi mogla primiti, te je na toj sednici i redigovan tekst ultimatuma, koji je 25. jula predao naoj vladi austro-ugarski poslanik u Beogradu baron Giesl."
clanak
Liaj kao hrana ljudi i ivotinja
Kako liaji mogu uspijevati na najslabijem tlu, na kamenju, kori drvea, te su uz to vrlo otporni protiv najvee studeni. Tako su oni zbog nestaice druge biljne hrane glavna i gotovo jedina hrana ivotinja dalekog sjevera.
Autor0000011195
GUSTAV KLIMT
Gustav Klimt (Be, 14. srpnja 1862. - Be, 6. veljae 1918.) je bio najvaniji slikar austrijske secesije s izrazito istananim simbolistikim stilom. ivot Gustava Klimta podudara se sa zlatnim dobom Bea s kraja stoljea. Bilo je to vrijeme umjetnike obnove i umjetnikog bunta te raanje modernizma. Nova umjetnost, art nouveau, donosi svoje samosvjesne i dekadentne pravce u slikarstvu i literaturi, kroz koje se provlaila snana opinjenost erotikom. Bio je to Freudov Be, koji je izvana jo bio u duhu viktorijanskog morala, ali neobuzdano ponaanje bila je glavna tema dana. Beka zanesenost erotikom nala je u Klimtu velikog pjesnika. Ni jedan drugi umjetnik nije tako slavio Erosa, a iznad svega ene, kao muze vampa i konanog ispunjenja svrhe ivota.
Autor0000011088
BOB MARLEY
Bob Marley (roen Robert Nesta Marley, St. Ann , Jamajka, 6. veljae 1945. - Miami, SAD, 11. svibnja 1981.), reggae glazbenik. Jedini je reggae glazbenik koji je postigao status svjetske superzvijezde. Njegov otac Norman Marley bio je engleski vojnik iz Liverpoola. Odrastao je u sirotinjskom dijelu Kingstona na Jamajci, gdje je otkrio glazbu crne Amerike zahvaljujui amerikim radio postajama. Nasljee ropstva i svijest o afrikoj domovini uvijek se osjeala u njegovoj glazbi, ak i kad je osvojio sluateljstvo zapada. Kad je u svibnju 1981. godine, Marley umro od raka na nonom palcu (ozljeda prilikom igranja nogometa), svijet je izgubio zagovornika siromanih i obespravljenih, kao i jednog od najboljih skladatelja njegove generacije. Bio je prva megazvijezda iz treeg svijeta i uinio je mnogo na oivljavanju oslabljene politike svijesti mladih ljudi, a u nasljee je ostavio pjesme koje i danas nadahnjuju glazbenike irom svijeta. Bio je rastafarijanac, jedan od najveih zagovornika pan-afrikanizma, i pjevao je o dokidanju represije.
Autor0000012548
ZVONIMIR ROGOZ
Zvonimir Rogoz (Zagreb, 10. listopada 1887. - Zagreb, 6. veljae 1988.), kazalini i filmski glumac, redatelj Glumaki se kolovao u Beu i Zagrebu. Nastupao je u Osijeku, Varadinu i Ljubljani. Proslavio se ulogom u Hamletu, te je angairan u Pragu, gdje je stekao meunarodni ugled. U Pragu je igrao i na filmu, snimivi oko 20 filmova, a najslavniji je Ekstaza u kojem je glumio sa Hedy Lamarr. Vrativi se u Zagreb glumio je i reirao u kazalitu, a do smrti je nastupao na filmu i televiziji. Objavio je knjigu Mojih prvih sto godina, a o njemu je snimljen film Zdrav Rogoz u zdravom tijelu.
Hrvatsko glumite
asopis Hrvatskog drutva dramskih umjetnika. Atraktivan i impresivan prikaz stanja i zbivanja u hrvatskom glumitu od poetka izlaenja, s kraja devedesetih godina prolog stoljea.
Bobiev Vjesnik
Poeli smo obradu jo jednih industrijskih varadinskih novina. Ovaj put je to "Bobiev vjesnik" koji je izlazio u "uspjeno pretvorbeno ugaenoj" varadinskoj tvornici.
NOVELA FILM
Digitalizirali smo asopis iz pedesetih godina dvadesetog stoljea koji se bavio filmom i filmskom industrijom koji je pun zanimljivih informacija o filmovima, zvijezdama i dogaanjima oko filma.
FILMSKI VJESNIK
Digitalizirali smo nekoliko asopisa iz pedesetih godina vezanih uz kulturu i filmsku industriju. Meu njima je i Filmski vjesnik.
NARODNI LIST
Rane poslijeratne novine izdavane u Zagrebu od 1945. - 1950. Digitalizirali smo godin 1946. Trai se ostatak....
NOVA HRATSKA
Novine su izlazile u Zagrebu od 1941. - 1944. godine. Digitaliziramo 1943. godinu. Trae se i ostala godita kao i sponzori :)
ILUSTRIRANI VJESNIK
Novine su izlazile od 1945. do 1948. i bavile su se uglavnom "svjetovnim" sadrajima. Digitalizirali smo godinu 1946. Trai se ostatak. I sponzori, naravno :)
Nove varadinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varadinske novine u sustavu. Izlazile su u Varadinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.